19
października w godz. 15.00-16.00, w centrum Bielska-Białej pojawiły się
trzy wielkie, pluszowe zwierzaki. Krowa, świnia i kurczak, jako typowi
przedstawiciele zwierząt hodowalnych, wyruszyły z koszykami pełnymi
wegańskich ciastek na spacer po bielskich ulicach by zaprosić jak
najwięcej osób na pokaz gotowania, który rozpoczynał się o 17.00 w
Vagina Cafe.
Przechodnie reagowali różnie -
uśmiechem, zaskoczeniem lub nawet lekkim, nieuzasadnionym strachem - być
może sam widok przebierańców i osób rozdających ulotki i ciastka
kojarzył się im z jakąś reklamą. Udało nam się przejść przez budynek
Sfery 1, gdzie wzbudzaliśmy duże zainteresowanie, a następnie ulicą
Cechową i 11 Listopada do pierwszej w Bielsku, wegetariańskiej kawiarni
Vagina Cafe, mieszczącej się na Placu Wolności 1/6. Tam, o godz. 17.00,
rozpoczął się pierwszy w Bielsku pokaz wegańskiego gotowania, w którym
udział wzięły osoby zainteresowane kuchnią bezmięsną. Dotarły do nas
nawet 2 osoby, zachęcone przez nasz happening!
Podczas pokazy ugotowaliśmy tradycyjną, październikową zupę dyniową,
do której ugotowania zachęcamy każdego! Podczas pokazu goście mogli
zdegustować groszkową i słonecznikową pastę do chleba oraz zasmakować w
wegańskiej, owocowej tarcie. Wspólnie obejrzeliśmy film "Making the
connection" oraz wysłuchaliśmy krótkiej, przygotowanej przez nas
prezentacji nt. weganizmu.
Zupka dyniowo-soczewicowa:
średniej wielkości dynia (ok. 2 kg)
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
czosnek, imbir, kardamon, gałka muszkatałowa
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
czosnek, imbir, kardamon, gałka muszkatałowa
olej
Dynię kroimy, kroimy w kostkę i
miksujemy, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulkę, dusimy. Zalewamy 2
szkl. wody, dodajemy soczewicę, doprawiamy. Gotujemy ok. 25 min.
Celem naszego pierwszego
pokazu gotowania było umożliwienie osobom chcącym poznać tajniki
roślinnej kuchni zapoznanie się z niektórymi daniami. Był to pierwszy
tego typu pokaz, który planujemy powtórzyć już za miesiąc - gorąco
zapraszamy wszystkich, którzy chcą urozmaicić swój kuchenny warsztat i
przekonać się, że bez mięsa, jaj i mleka również można gotować, na nasz
kolejny pokaz!
Media o akcji:
http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1583481,bielsko-biala-bez-miesa-mozna-zyc,id,t.html
http://www.radiobielsko.pl/news/15466-Przekonywali_do_weganskiej_kuchni.html
http://www.wiadomosci.bielsko.info/0,0,0,2960,0,zwierzeta-w-centrum-handlowym,artykul,serwis.html
http://www.wiadomosci.bielsko.info/0,0,0,3003,0,zachecali-do-weganizmu,artykul,serwis.html
http://www.beskidzka24.pl/artykul,bielsko_weganski_happening,5392.html
Media o akcji:
http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1583481,bielsko-biala-bez-miesa-mozna-zyc,id,t.html
http://www.radiobielsko.pl/news/15466-Przekonywali_do_weganskiej_kuchni.html
http://www.wiadomosci.bielsko.info/0,0,0,2960,0,zwierzeta-w-centrum-handlowym,artykul,serwis.html
http://www.wiadomosci.bielsko.info/0,0,0,3003,0,zachecali-do-weganizmu,artykul,serwis.html
http://www.beskidzka24.pl/artykul,bielsko_weganski_happening,5392.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz